Fiber laseren wat is het?

fiber laseren

Een fiber laser is in het Nederlands ook wel een vezellaser genoemd. Een vezellaser is een laser waarin een actieve versterkings medium is toegepast. Dit versterkings medium is een optische vezel bestaand uit: erbium, ytterbium, neodymium, dysprosium, praseodymium. thulium en holmium. Deze zijn gerelateerd aan gedoteerde versterkers (vezel versterkers) die lichtversterking bieden met laseren. 

Wat kun je met een fiber laser?

Doordat de laser heel erg krachtig is. Zijn ze bijna onderhoudsvrij en kunnen makkelijk 80.000 uur werken. Door deze redenen worden deze machines steeds belangrijker en populairder voor bedrijven. De laser kan in tegenstelling tot de CO2 lasers direct metalen bewerken. Lasers van 20 tot 30 wat kunnen graveren en markeren. Vanaf 50 watt wordt het zelfs mogelijk om heel erg dun metaal te snijden. De laser is 10x zo scherp in verhouding tot een CO2 laser. Vanwege de galvo spiegels van deze moderne lasers is deze laser tot wel 1000x sneller. 

fiber laseren

Welke prijsklasse heeft een fiberlaser?

De Fiberlaser is de laatste jaren al flink gedaald in prijs. Een aantal jaar geleden doorbrak lasergraaf de €10.000 grens. Tegenwoordig zijn de fiber markeerlasers al vanaf €6.650 te koop.